Feb 27, 2010

Семинарът за Dependency Injection се отменя

Колеги, семинарът за Dependency Injection (DI), който щеше да се проведе на 27.10.2010 г. (сряда) от 19:30 часа в ТУ-София се отменя по настояване на Декана на ФКСУ на Технически университет Огнян Наков.

В момента тече битка за запазване на прокараните с много борба безплатни курсове за обучение на .NET и Java EE софтуерни разработчици в ТУ-София (https://javaeecourse.devbg.org), които Огнян Наков се опитва да забрани и прекрати, тъй като огромният интерес към тях е признание за проблеми с практическа подготовка по разработка на софтуер в неговия факултет.

Надяваме се курсът да остане, въпреки огромните усилия да бъде спрян.

53 Comments

 • Ами ще стачкуваме!!!

 • Едно хубаво и полезно нещо да се случи в този университет, и г-н декана не пропусна да се “изяви”…
  Стискам палци курса да устои!

 • Някой да може да каже доводите с които иска да се спре курса и пред кого ги е изложил, и как е успял да отмени и семинарът днеска? (бях си освободил деня да го…)

 • При евентуална лоша развръзка на нещата(недай си боже), дали би могло да намерим някаква друга зала. Например в СУ, все пак курса се посещава и от колеги, които идват от там. Само давам идея, дано не се стигне до там.

  • В СУ няма да стане. За да има такъв курс там, той трябва да бъде приет на академичен съвет. Мина времето, когато можеше ей-така.

 • Аз доколкото знам самият ректор проф. д- р. Камен Веселинов спря днес курса официално и то с реч. А и наистина направете го в СУ, ТУ все пак не е длъжен да ни дава зали за курсове. Ректорът е решил така, негов си е проблема.

 • Celeborn, а какво струва това на университета? Нищо. Ей заради такива образи ме е яд, че съм се родил в България. Вместо да се радват за възможността, студентите да научат повече, чрез съвременни и практически занятия, защото в тези курсове има практически задачи много по-добри от курсови проекти от времето на абитуриентската на Тодор Живков, нека бъдат спряни и всички да тънем заедно в калта и мизерията.

 • Ами не струва, но явно не са спряни само заради Боровска, а защото тези неща се базират на закони. Колкото до това къде си се родил, като гледам начинът ти на изразяване май на правилното място си попаднал. Боровска като специалист поне не може да я пипнеш дето се вика, всичко друго може да е и “абитуриентка” от не знам си кога, но определено е добър специалист.

 • Е бива ли такова нещо? Да се водят битки, за да може ние студентите да научим нещо. После защо образованието е на такова ниво…

 • Celeborn, кога е имало официална реч на ректора? В четвъртък бях на работа и сигурно съм изпуснал нещо.

  Причините изтъкнати от ръководството на университета са, че в ТУ – София зад тези курсове има вероятност да стоят фирмени интереси. Както и че проф. Боровска се е развилнява подканена от проф. Наков че Студентски Съвет е конкурирал аудиторията която плаща на университета, като им я отнема едва ли не и предлага същите курсове на обучение, каквито предлагат и самите преподаватели в тяхните учебни програми.

  Втората причина е че самите курсове се провеждат неправомерно в ТУ поради единствената причина че регулярни събития от лекционен тип се заплащат, а ако ще бъдат подкрепени от ТУ-София, то университета трябва да назначи отговорен преподавател за тези курсове който да синхронизира учебната програма и учебния процес.

  За съжаление проф. Наков успя да върже ръцете на СС като пусна ръчички и във финансовия отдел и замръзи парите на СС с които те евентуално щяха да заплатя освен хонорарите на лекторите, така и залите за да могат студентите да получат това което искат, допълнително от това за което плащат.

  И последната причина е, че един човек се опълчи на проф. Наков и сега той се опитва да смачка студента, защо ли …. защото му е неудобен.

  АКО ВСИЧКИ ВИЕ ЖЕЛАЕТЕ ТЕЗИ КУРСОВЕ.
  ИНИЦИИРАЙТЕ ПОДПИСКА СРЕЩУ ЗАБРАНАТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА ТУ-СОФИЯ, КОЕТО ОГРАНИЧАВА ОРГАНЪТ ЖЕЛАЕЩ ДА ДОРАЗВИЕ ЗНАНИЯТА НА СТУДЕНТИТЕ И ДА ЗАКЪРПИ ТЯХНИТЕ ДУПКИ В ЗНАНИЯТА ИМ В ДАДЕНА ПРОФЕСИОНАЛНА И НАУЧНА СФЕРА И ДА ГИ НАПРАВИ ПО-КОНКУРЕНТНОСПОСОБНИ НА ПАЗАРА НА ТРУДА.

  Подкрепете усилията на студентите да осигурят на СТУДЕНТИТЕ едно допълнително и добро обучение.

  • С ГОЛЯМО удоволствие ще се подпиша, както и доста колеги. То бива безобразие и НАГЛОСТ, ама чак толкова! В много малко специалности се учи някакво ООП, да не кажа в 2~3. Студентите от останалите специалности които сме учили най-много по едно ‘С’ да не сме “някви там”, че когато ни се предоставя възможност за посещаване на БЕЗПЛАТЕН курс в извънучебно време тя да ни се отнеме ей така. Просто защото на Някой, Нещо, Не му изнася. И после искат “УСПЕХИ” и “ПОСТИЖЕНИЯ”. Мдааааа, и един мармот завива шоколада в станиол. ФАРС.

 • Celeborn, не виждам какво общо имат способностите на Боровска или Дъбовска или Буковска или който и да е там, нито пък начинът ми на изразяване. Между другото и аз имам мнение за теб, но ще пропусна да го споделя, защото то не е от значение.

  Интересува ме курсът в събота ще го има ли и ще има ли някакви протестни действия, защото искам да се включа в тях.

 • Протесни дейстивия ще има.
  Днес председателя на СС ще преговаря отново с Ректора, като най висока инстанция.
  Стискайте палци. Дано ректора се окаже разумен.

 • Vladi когато говориш за пари и бизнес вади факти. Защото в момента си толкова голословен и смешен пред аудитория от повече от 170 човека посещаващи курсовете.

  И щом твърдиш че Студетнски съвет получава пари от цялата история, моляте сезирай нужните власти и органи и се покажи публично, за да те спукаме от съдебни дела за клевета.

  Много е лесно такива като тебе да седят и да ронят авторитета на организации като СС, ТУ и т.н. защото днес пишката им е станала на ляво а не надясно.

  Това светило О. Наков който някои толкова много защитатават и говорят за правилници, могат ли да оправдаят факта как беше хващан официално с подкупи ??? Хм …. странно е нали… май просто СС този път не позволи да играят пари и сега нечии интереси са настъпени.

  Чиии. На СС ??? че ти са тези които плащат. А тези които седят и пускат обвинения в корупция, нека да се покажат да дойдат и да го кажат в лицето на ръководещите институциите и да им поискат сметка, защото някак си сте поредните кучета които само лаят а реално нищо не са направили.

  И да много я боло проф. Боровска, че проф Веселинов и е задал въпроса, щом аудиторията посещаваща лекциите на СС е по голяма от вашата и по концентрирана, тогава май е време за съкращения за безполезните във ФКСУ. Реалната провокация ви излиза на яве.

  Преподавателите във ФКСУ си пазят хляба и авторитета, защото ги е страх че студентите им зашлевиха шамар и се опасяват да не им се зашлеви нов но този път от ръководството заради студентите.

 • “Ranen” skoro shte izlqzat i faktite…
  A, Visheto obrazovanie ne e zadaljitelno, nikoi ne e prinujdavan da stoi nasila v TU, ako ne mu haresva!!

  Sled kato e tolkova losho, mojesh da otidesh v nqkoi ot drugite universiteti, nikoi ne te spira!

 • Много лаете всички страни. Курсове ще има, но нещата просто трябва да се изяснят. Едва ли само заради проф. Боровска, два ректори ще спрат курса. Сега знаем се всички, има и други не толкова светли неща. Курсове ще има, ако не тези други, но нещата наистина трябва да бъдат вкарани в рамка. Приложното трябва да го има, а тук се е скрило някъде.

 • За жалост влизаме в една неприятна тема за качество на образованието и тук в сила е:
  “Като знам какъв инженер съм, ме е страх как ли ще ме лекуват”. И ТУ-София предлага качествено образование в сравнение с повечето университети, но когато се опитаме да вкараме нещо също качествено при това нива по-добро (не случайно са притеснени доста преподаватели) тогава някак започваме да разтягаме локуми. Смятам че посещаващите курса трябва да си кажат мнението най-вече за качеството на курса и дали исакт той да продължи, за да знаят и в СС да се борят ли. За да се знае има ли смисъл от този курс и какви изводи да си направи и Ръководството както на СС така и на Университета.

  Няма да се включвам в безмислни спорове, защото няма смисъл.

 • Няма смисъл от спорове. Време е за нещо ново, нещо сериозно. Аз даже смятам, че ние трябва да говорим, натъртвам да говорим с ръководството на ФКСУ да има гост лектори в лекциите, да се променят по СТАНДАРТ упражненията, но този процес иска време и съдействие. Студентите са част от управлението на ФКСУ, аз поне това мога да кажа и там ще ИМА реформи за добро. Колкото до тези курсове и те ще бъдат проведени, но под документирана форма, защото доколкото разбрах има проблем с законовата политика, а не с молба и възражения.

  • В по-модерните университети като НБУ и АУБГ от години има практика да се канят експерти от индустрията за курсове, лекции, семинари и други инициативи.

   Дори сега след като запитахме НБУ за провеждане на Dependency Injection семинара, веднага ни поканиха, дадоха на най-хубавата зала в аулата на университета, направиха плакати и дори ще разпратят мейли до целия факултет за да поканят всички заинтересовани.

   Семинарът за Dependency Injection се мести в НБУ. Ще пусна покани когато се финализира денят и мястото.

   Ако нещата не се решат по цивилизован начин, курсът по Java EE ще бъде преместен в НБУ, а курсът по ASP.NET ще бъде преместен във ФМИ или също в НБУ.

   Сами си правете изводите.

   • А защо мислиш, че ТУ не е модерен университет бе Светлине? Знаеш ли колко гост лектори е имало само за тази година във ФКСУ от Майкрософт, IBM, предстои от Google and HP.

    ТУ е модерен университет, но просто тук говорим за един вид конфликт, който ще се разреши, ако ли не здраве да е:)

    • I kak taka TU Sofia e moderen universitet?! kato na lekcii po PIK1 se povtarq ultra moderniq programen ezik “Fortran” ?!? A moje bi ima6 predvid ina4e modernite komputri koito ima vuv fakulteta na koito pascala se mu4i dokato ti puska programata?!?! Tova li e MODEREN UNIVERSITET ?!?!? Ako be6e moderen universitet nqma6e da u4im ne6ta koito sa ot predi 20 godini i da ni vodqt lekciite sus shraibproketor!!! nqma6e da u4im pascal delphi i o6te edin kup gluposti !!! Kolko ka4estveni lektori sa do6li ot Microsoft IBM i vsi4ki ostanali firmi koito spomenava6?!? Moje bi sa mn?! Sig sa mn ! No 6te te pitam ne6to – ZASHTO STUDENTITE NE SA OTISHLI NA TEZI PREZENTACII/KURSOVE !?!?!? I kakto ve4e stana qsno – pose6taemostta na Java EE kursa e v puti po golqma(dori horata sa s laptopi) otkolkoto na lekcii na dekana na FKSU kogato kazva “ako doidete na 2 ot 3-te mi lekcii 6te polu4ite 4etvorka na izpita dori bez da se qvqvate” !!!! Kolko laptopa moje6 da vidi6 v lekciq na dekana na FKSU !?!?! Na studentite im pisna da gi ma4kat, unijavat po bezkraino dolen na4in, da potupkvat samo4uvstvieto im i da gi lujat v o4ite s dumite “elate i stanete asistenti pri nas i 6te polu4avate na4alna zaplata NE PO MALKA ot kolegite vi koito rabotqt v 4astna firma” a vsu6toto vreme da polu4avat kolosalnata suma ot 400 leva !!! V momenta me e sram da kaja 4e sum vuzpitanik na MODERNIQ Tehnicheski Universitet Sofia i FKSU !!!! I za vashe svedenie samo 6te vi kaja 4e az sum 4oveka koito sigurno nqma da zavur6i za6toto az sum glavniq vinovnik za organiziraneto na tezi kursove! Su6to taka 6te vi kaja 4e NE MI PUKA DALI SHTE ZAVURSHA!!! za6toto ako nqma hora kato mene koito da stanat i da kajat “STIGA” nie 6te produljim da budem ma4kani i 6te produljim da se pitame “kak da si namerim rabota sled kato ni6to ne sum nau4ili ot univesiteta” !!!! Sujalqvam za malko povi6eniq ton na komentara mi no mi pisna sulio i pulio da si izkazva nekompetentnoto mnenie po dadeni vuprosi !!!! I vqrvaite mi… SS 6te vi durji v te4enie na ne6tata!

     • Цецо,

      1. Браян Хари щеше да идва, но не дойде заради проблемите вулкани по онова време. Майкрософт направиха цяла конференция в ТУ София за Visual Studio 2010. В момента това се готвят да направят и VMWare. За IBM да не говорим какво предстои.

      2. Относно завършването ти, не може да се държим все едно вижте ни кои сме, не казвам, че няма изверги сред преподавателите, но специално Огнян Наков, който се споменава не е сред тях. Ако смяташ, че си тъпкан и т.н. и някой се е отнасял зле с теб си има институции, но тук не мисля, че проблема е курсовете.

 • Celeborn много си запознат, разясни ни какво става в крайна сметка, че и в СС не е много известно. Там се шматкат на ляво на дясно четат правилници и мрънкат нещо.
  А ти какво знаеш в крайна сметка за да разберем какво става ?

 • Az ne sam protiv kursa,
  za nas studentite, tova e ne losha vazmojnost.Podkrepqm takiva iniciativi, no po zakonniq red!Prosto opredeleni hora, se opitvat ot kursa da pravqt dividenti i da se samoiztakvat, zashototo moje bi ne sa mn dobri studenti i sa s ponijeno samochuvstvie za tova!
  Sled kato e dobre za studentite, neka sednat 2te strani.
  Fakulteta i rakovodstvoto na FKSU predstavlqvat komputarnite sistemi na TU pred sveta.
  Trqbva 2te strani da se saberat i reshat spora.

  Otnosno kursovete, domakina (TU-Sofia i g-n Rektora, kato negovo lice) trqbva da reshta spora.
  Da,do nas studentite trqbva da se dopitat, da vzemat nasheto mnenie, no ne nie upravlqvame infrastrukturata v TUi ne nie reshavame, kakvo trqbva da se provejda tuk.
  Nie moje da izkajem mnenie, jelanie, preporaka

 • ranen, аз винаги съм бил човек на приложното. Но също така съм й открит и почтен, доколкото в нашата страна е така. Виждам, че си в СС, е и аз съм там. Нека да се видим да поговорим, да измислим целева стратегия за интегриране на външни курсове в учебният процес, защото това ще има три преимства:

  1. Курсът ще е заложен в учебният план и студентите ще могат да се акредитират с него
  2. Няма да има конфликт на интереси
  3, От законова гледна точка, ще си вържем гащите, защото ако нещо се издъни, ще има отговорен за това, а не като сега декан, ректор, Телерик, Боровска и т.н.

  Нещата трябва да се регламентират въз основа на много казуси.

 • Аз интереси, които виждам като нарушени са тези на студентите. Нали бизнеса постоянно се оплаква, че няма работна ръка, хората, че икономиката ни върти назад а някой иска хапка от пая. Защо трябва да се плаща залата, нали в крайна сметка никой не печели поне не и директно от този курс освен студентите?
  Бях на Качествен код и ASP.NET миналата година. Гарантирано ако някой е бил на лекциите и си е направил задачките и тестовете – тези знания + малко алгоритми + _някакъв_ език за програмиране са му достатъчни за да премине интервю за младши програмист в някоя от фирмите, които са склонни да наемат такива, а такива фирми има! Аз лично съм минал през такава и с ръка на сърцето си казвам, че тези знания са достатъчни въпреки, че точно този тест се води сериозен.

  Кой губи от тук? И защо да се плаща на ТУ, да не би залите да се ползват за платени курсове? Тези курсове са безплатни! БЕЗПЛАТНИ! Никой не печели пряко от тях, че да му искат на него пари. Обаче О.Наков и К.Веселинов явно мислят друго – че някой трябва да им плаща за да повдига нивото на студентите им. За да върши тяхната работа…

 • Bezplatni za sudentite i eventualno firmite, no ne i z TU.
  Firmite pishtqt che nqmata kadri, neka da otpusnat pari,naemat zala i da napravqt kurs!

  • Точно така. Телерик точно това прави. Наела са зала и 8 месеца обучават БЕЗПЛАТНО целодневно студенти в програмата Telerik Academy (http://academy.telerik.com). Това като брой часове се доближава да една сериозна и ориентирана към практиката магистърска програма. На фирмата това струва 6-цифрена сума.

   По същия начин Telerik са наели зала и обучават безплатно ученици в Telerik School Academy (http://schoolacademy.telerik.com). Плащат, за да обучават БЕЗПЛАТНО учениците на програмиране и да ги подготвят за олимпиадата.

   По същия начин подобни практически обучения се правят в Технологика, в Сирма, в Стемо, в HP и в други фирми. Проблемът е, че там може да се обучат 20-30 души, не 200-300. За да могат всички, които искат да научат Java EE, да го направят, това трябва да бъде в университет.

   Ако всички по-сериозни фирми направят по една подобна програма за практическо обучение в посока професионална работа в индустрията, проблемът с липсата на подготвени кадри ще се реши напълно.

   Въпросът е защо всички тези курсове да се правят въпреки университетите, след като може да се правят вътре в тях като допълнение на техните учебни програми. Ако питате студентите, те точно това искат – доказани специалисти от индустрията да ги учат на реалните неща от живота и практиката на софтуерния инженер. Това, разбира се, трябва да става като допълнение към фундаменталната основа, на която стъпват и която трябва да се дава от университите..

   Във ФМИ на СУ, в НБУ и в АУБГ има практика за провеждане на подобни курсове насочени към практиката и организирани от индустрията от 1999 г. Защо подобни курсове да няма и в другите университети?

   Аз съм също “ЗА” да има правила и да се спазват, но когато правилата пречат да се направи нещо полезно за студентите, е нормално да се търсят алтернативни варианти. Аз вярвам, че Студентски съвет ще намери алтернативен и законен вариант да организира подобни обучения и всички страни да са доволни. За съжаление до тогава студентите ще са потърпевшите, защото са длъжни да плащат такси, но нямат право да избират какво да учат в рамките на своя университет.

   Наков

   • Здравей отново,

    аз съм от ФКСУ, студент, но също така съм и в СС на ТУ София. Примерът с Телерик е чудесен и аз ще искам да внеса само няколко допълнения към него.

    1. Телерик е фирма и тя наистина е похвално, че има корпоративна политика и влага изключително много за образоването на студентите, но всичко това е с цел. Фирмата знае, че на финала ще получи определен % подготвени кадри, които въз основа на ясни договорни отношения ще се обвържат с нея и ще има дълго регламентирано сътрудничество.

    2. В ТУ София няма проблем да се провеждат такива мероприятия, но всичко трябва да е законово подсигурено. Т.е. в момента не е законно, университетът да плаща за тези курсове, вило то и през студентският съвет, част от колегите да преминат и на по- високо ниво на обучение и да отидат на финала определен брой в Телерик. Това погледнато от сухата формална страна на нашата правосъдна система е нарушение. Излиза, че Технически Университет София плаща на фирмите да наемат студенти, а това е нередно.

    3. Моят съвет е наистина да се направи, както направиха колегите от Майкрософт. Те дариха една зала за СТУДЕНТИ във факултета по Компютърни Системи и Управление, като регламентираха договор с който имат право да провеждат курсове. Точно затова й сега се готви курс по .Net именно там. Ако нещата бяха така направени и с вашият случай сега нямаше да има тези главоболия, а плодовете, които щяхте да берете щяха да са по- големи и по- сочни.

    4. Това вече е малко насочено специално към г- н. Светлин Наков, ако беше малко по- смирен и беше намерил диалог с някой от ръководството на ФКСУ, а не да ги прескачаш и имайки подкрепата на СС, сега курсовете щяха да бъдат много повече от просто курсове, щяха да бъдат институция за млади инженери. Това е западният маниер на работа и ние всички трябва да се стремим именно натам.

    • Да, наистина трябва да се внесе малко яснота, защото има неразбиране:

     1. Телерик прави свои собствени БЕЗПЛАТНИ курсове по програмиране, за свои собствени нужди, в свои собствени учебни зали, извън университетите и в тези курсове успешно завършилите 20% наистина получават договор за работа във фирмата. Статистика сама говори за себе си: от 96 души в началото 22 завършха успешно през последния сезон. Всички тези 96 души бяха набирани от обяви в jobs.bg (можете да се уверите, че и в момента там има обява) и чрез листовки. От завършилите 22 души има само двама от ТУ-София. Всички останали са от ФМИ. От други университети никой не успя да завърши успешно.

     Твърдението, че студентите от курсовете по Java и ASP.NET подписват договор с Телерик е напълно безумно и абсолютно безпочвено. Не е възможно човек, който защитава позицията на студентите да пише подобни глупости.

     Моля напишете си истинското име, щом сте от Студентски съвет, за да знаят студентите, с кого могат да обсъдят и другата гледна точка.

     2. Курсът по Java и Java EE не е свързан с Телерик и няма как да бъде, тъй като в Телерик през цялата история на фирмата никога никой не е писал на Java. Можете да потърсите информация за продуктите на Телерик, за да се убедите в истинността на това. Отделно никой от екипа на Телерик не участва в този курс, тъй като в Телерик няма Java специалисти и никога не е имало. Колегите са членове на Българска асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС), която е фондация с идеална цел. Светлин Наков е един от основателите на БАРС и затова подкрепя инициативата и затова може да се каже, че е свързан с курса, макар и да не участвя пряко.

     Светлин Наков

 • Курсовете са окончателно спряни. “ЗАЩОТО ТАКА!”

  Реално обяснение не се получи освен фактът, че се заговори за конкуриране на преподаватели, въпреки че курсовете не конкурират учебният план, но както и да е.

  Студентски съвет се опита да проведе диалог с ръководството на ТУ-София, отностно този проблем, но уви такъв нямаше. Ръководството е изнервено и затворено в някакви си вътрешни проблеми и малко или много в момента ние не сме много, много на дневен ред.

  Съжалявам много, за това което ще кажа, но Студентски съвет има запор над средствата си, с което не може да продължи курса, дори и извън университета, тъй като финансирането от страна хонорари, не може да бъде осъществено.

  Реално погледнато, СС ще се опита да продължи борбата, но за съжаление, това ще отнеме много време, а за обема на тези курсове то е от значение, поради което те със сигурност ще пропаднат.

  Във вторник 2.11.2010 ще внесем официално запитване до ректора за основанието, поради което Студентски съвет не може да организира курсовете на територията на ТУ-София и какъв е редът, по който трябва да тръгнем при положение, че до сега има направени освен тези 2 курса още 4 такива и не сме срещали отпор от страна на преподавателите.

  Относно разговорите, които се вдигнаха за Боровска и Наков, ще се въздържа от коментар, защото когато СС се опита да води диалог с тях също нямаше голям успех.
  Проф. Наков и проф. Боровска са прави, че тези курсове са притеснителни, щом имат такава огромна аудитория, а в тяхните занятия нещата стоят по друг начин.

  Притеснителен е факта, за Студентски съвет, че студентите показаха ниво и възпитание на европейски студенти, а не на ориенталци, както се получава в повечето занятия. Следователно, явно има проблем с водещите на занятията.

  Може би е време да си правим изводи относно курсовете и занятията провеждани в ТУ.

  Както и да е. Спирането на курсовете е вече факт, а диалог от страна на ръководството няма, поради което не можем да получим реална представа какви интереси или законови норми сме потъпкали, но реакцията на ръководството на ТУ спрямо СС бе повече от остра.

  С тази си реакция Технически Университет София, ЗАШЛЕВИ ШАМАР на своите клиенти, или така наречените студенти. ТУ-София се изсмя в лицето на студентите, заради които съществува и същият университет, не показа грам разбиране и желание за съдействие.

  Екипът на Студентски съвет, ще се опита да възстанови диалога по някакъв начин и се надяваме ТУ-София все пак да излезе с някакво истинско законосъобразно становище. В противен случай правата дадени от ЗВО на Студентски съвет са потъпкани, а още повече правата на студентите да учат това, което искат.

  Иначе бихме искали да ви поздравим с празника на “Народните будители” и да ви пожелаем по-будни и отговорни преподаватели.

  Поздрави от Студентски Съвет при Технически Университет София.

 • Shte pomolq Celeborn po nikakuv na4in da ne izkazva NEKOMPETENTNOTO mnenie ot imeto na SS!!!! Za6toto znam koi si i da ne stane taka purvoto ti ob6to subranie na SS da ti e i posledno kato poiskam da si podade6 otvoda! Za tvoe svedenie samo 6te ti kaja 4e firma Telerik bqha gotovi da sponsorirat FSKU i li4no AZ sum govoril s dekana na FSKU i toi mi kaza 4e rukovodstvoto na fakulteta e otkrehnato kum takuv rod predlojeniq no za sujalenie nqmame zala! Taka 4e za poreden put 6te ti kaja – NE SE IZKAZVAI OT IMETO NA STUDETSKI SUVET !!! ZASHTOTO STANOVISHTETO NA STUDENTSKI SUVET NE E TOVA KOETO TI PISHESH I NE SE OPITVAI PO ABSOLUTO NIKAKUV NACHIN DA POVLIQVASH NA HORATA S GRESHNA INFORMACIQ! Za6toto ti nqma6 i edin den vse o6te kato 4len na SS i v su6toto vreme moga da ti kaja 4e vse o6te ne si 4len na SS!!! Shte stane6 togava kogato na staroto rukovodstvo na SS mu bude glasuvan ot4eta!

  P.S. Za vsi4ki koito iskat da znaqt tozi lubopiten fakt – posledniq post na Celeborn e kato deja vu za mene za6toto tova ne sa negovi dumi i mislq a na nqkoi hora ot “po gornite etaji” ! Sushto taka tova e 4ovekut koito nqma da za6titi va6ite prava pred rukovodstvoto a to4no obratnoto taka 4e mojete da si pravite sami izvodite! I za poreden put 6te go kaja direktno kum Celeborn: Samo o6te edno izkazvane protiv instituciqta (SS) “v koqto si” i se bie6 v gurdite za tova ili nqkakuv dr tip podobna informaciq “6te poiskam glavata ti na sreburen podnos” ot ob6toto subranie na studentski suvet, ili s drugi dumi 6te iskam da bude glasuvano osvobojdavaneto ti ot SS !!! I vqrvai mi- az 6te go napravq i SHTE glasuvat osvobojdavaneto ti za6toto hora kato tebe za pozor za tazi instituciq!!!!

 • Celeborn, защо фирма трябва да дарява, ако иска да обучава и помага? СС трябва да дари зала на ФКСУ и да подпишат договор с тях, за да можем да водим законно курсове? Това ли е начинът, по който можем да срещнем студентите с бизнеса, като искаме бизнесът да плаща на университета за безвъзмездна помощ?

  Стефчо, кой закон е нарушен, защото дори и ръководството не съумя да изтъкне и все още официално становище от там няма. Кой е правилният начин за уреждане на такъв вид курсове? Да не би да трябва да бутна на някой рушвет?! Кой от студентите присъстващи на тези курсове има договорни отношения с лекторите?

  И как може да изказваш мнение от името на СС, без то да е съгласувано с представителното лице на СС?

  Моля те, напиши кой си, за да знаят и другите кой от СС говори.

 • Има нарушени закони Павеле, лично е говорено с Мечкаров и той е обяснил. Аз ти предлагам вторник да отидем при него и да видиш, че “Защото така” ще се разтегне. На мен той няма да отговори със “Защото така!” сигурен съм. Аз не съм някой си, който да мачкат и няма да допусна това да се случи. Знам правните закони на изуст така да се каже.

  Още повече искам да попитам кога ТАЗИ година някой говори с НАКОВ и той каза, че спира курсовете. Нека всички знаем всичко? Искам просто да кажат кога и КАК Наков спря курсовете. Нещо повече, ако искате нека качим нещата на по- високо ниво МВР, ДАНС и те да отговарят, не е проблем да ги викнем и да решим нещата:)

  Цветане, нека да отидем при НАКОВ да видим как стоят нещата със залата, искам лично да го чуя от него и така и аз ще се намеся:)

 • 1. Nikoga ne se obru6tai taka kum mene! Za tebe specialno sum g-n Ivanov! Za vsi4ki ostanali sum prosto Ceco
  2. Az li4no govorih s me4karov i toi kaza slednoto ne6to citiram : “Takiva firmi nqmat pravo da izvur6vat kakvoto i da bilo deinost na teritoriqta na universiteta bez suotvenoto zapla6tane za naem na zala! Otdelno tezi firmi zaduljavat horata 4rez DOGOVOR da rabotqt za tqh sled priklu4vaneto na kursa kato po tozi na4in kradat cenni kadrni na na6iq universitet!”

  Sega az 6te popitam slednoto:

  a. Koq e firmata koqto izvur6va takava deinost (Java EE kursa) ?! Iskam da mi otgovori6 s imeto na firmata!
  b. Koi sa tezi hora koito sa zaduljeni s dogovor da rabotqt za vuprosnata firma ot gorniq mi vupros i v su6toto vreme kolko e broikata na tezi hora?!?

  3. Razgovorut mi sus gospodin Nakov glase6e slednoto: nie iskame da organizirame takuv kurs a toi otvurna citiram: “tezi kursove sa mnogo obidni za na6ite studenti i za universiteta, plus tova tezi firmi koito 6te go pravqt trqbva da zaplatqt suotvetniq naem za zala”! Nqkak si tova sus naema mi e poznato ot nqkude…. a da!! setih se!!! moje bi samite kursove sa v takava situaciq! Az otvurnah po sledniq na4in(tova be6e oficialno stanovi6te na Studentski Suvet): Nie ot Studentski Suvet smqtame 4e tezi kursove 6te sa polezni i nie 6te gi organizirame! Otdelno nie ot SS imame pravo da naemame zala bez da zapla6tame!

  4. Samo ne spomenavai zakoni, pravilnici i drug vid normativni dokumenti ! Za6toto mi e interesno kak me4karov 6te me razpune na krust pri polojenie 4e e iurist i az samiq go oborvah s pravilnici za vuprosniq kurs!!!

 • Ако е така както твърдиш, курсът другата седмица ще започне:) Мечкаров наистина е юрист, а това което направих за студентите Е че на 66 човека удължиха СЕСИЯТА от 4 ти курс, само и единствено заради мен. Сега с тези курсове професор Михов наложи запор на молбата ми, защото цитирам: Който не си е взел изпитите, няма право да бъдем студент. Аз нямам невзети изпити, но отборите ми за олимпиади имат и мен ме е повече грижа за тези неща. Това ти давам като пример, за помощта която лично оказах на студентите, ти дали би го направил?

  Сега да се върна на курса: Вторник ще отида лично където трябва, разпечатил съм всичко и ще помоля някои контролни органи да се намесят. Ако всичко е ок с курса ще се оправят нещата, даже на самият мен би ми било интересно какво е там. Ако не е, сам ще бъдеш поканен да чуеш обяснението.

  От друга страна, ще поискам да се обясни как така без нито един разговор доцент Мечкаров е спрял курса с просто “Защото така” и наистина ако няма фирма, както е в случаите с Java курсовете, какъв е правният казус, макар да се досещам.

  Всичко това мисля да стане със съответният законов орган, доста над ТУ и неговите институции.

  Поздрави,
  г- н Иванов

 • Имах един много дългъг коментар, та в крайна сметка Стефан Василев или така нареченият Celeborn, aко имаш да кажеш нещо го кажи от твое име, а не от името на СС.
  И ако искаш да ми кажеш нещо, направи го в кабинета ми във вторник.

  Това което направи бе че се разбра кой си ти и чий си ти!

  Колкото до тази тема, ще апелирам до модератора тук да трие коментари изказани от името на СС, които не са предаварително удобрени от мен. А С. Наков ще има поща за всеки 1 коментар от мен преди да бъде публикуван.

 • Стефчо седни си на трибуквието и мирясай, за да не те злепоставя СС пред толкова хора!
  И това което правиш самоинициативно ще те изхвърли незабавно от СС. Още във вторник ще свикам комисия по етиката, която да се произнесе за тебе, както ще поговорим и с доста по-висока инстанция относно хора в структурата, които комуникират с органи, с които нямат право. ТИ НЕ СИ ПРЕДСТАВИТЕЛНО ЛИЦЕ за да се занимаваш с това. Така че може да започна ти търся и друга отговорност.

 • Павеле, аз говоря само от мое име до сега:) Просто не зная какво става и се опитвам да разбера, защото ми стана интересно. Аз си правя нещата от собствена гледна точка и не злепоставям никого. Интересно ми стана и не съм тръгнал да съдя никого ако забелязваш. Искам просо да се консултирам с доста хора, за да съм сигурен, че никой никого не лъже.

 • […] действия. Последният семинар по Dependency Injection бе отменен, както и двата безплатни курса по Java EE и ASP.NET за […]

 • civanov, ти си олигофрен. Първо не си ходил на курс за да видиш как точно задължават хората да подпишат договор. Мен защо не са ме задължили, в момента раобтя за съвсем различна фирма а миналата година изкарах и ASP и Качествен код.

  Второ – вече беше споменато, че специално курса за Java EE се прави от фондация! Фондацията както беше споменато по-нагоре е организация с некомерсиален характер и идеална цел.

  Олигофрен!

  • SoulDeaD, 6te se napravq 4e ne sum pro4el 4ast ot comentara ti…. Sega 6te te pitam ti voob6te razbra li za kakvi dogovori stava vupros?

   Su6to taka 6te ti poqsnq 4e sum na qsno 4e kursa ne se vodi ot firma! Vuprosut mi be6e ironi4en kum Celeborn! Taka 4e 6te te POMOLQ o6te vednuj da pro4ete6 komentarite predi da me napada6!

  • Няма да изтривам този пост, въпреки, че човекът или страда от раздвоение на личността, или просто двама души пишат с един и същ nick. Има явни противоречия между поредицата изказвания на SoulDeaD.

   Няма как някой, който е идвал на ASP.NET и на Качествен код да твърди, че някой от лекторите някога е искал от някого от курса да подписва някакъв договор. Очевидно агентът под прикритие пише думи, които не са негови. Не възможно е човек, който е бил на курсовете да твърди такава глупост, такава безумна простотия, такава нелепа лъжа. Хайде сканирайте един такъв договор и го пуснете в Интернет! Все едно да твърдя, че имам договор с ТУ, че ми дължат 10000000 лв. примерно, щото съм водил курс там. Точно толкова наивно, глупаво и безпочвено е твоето твърдение. Трудно би могъл да го измисли човек без да взима някакви силни наркотици или да му го подшушнат “отгоре” или и двете заедно.

   • Е той това казва де. Че не са го карали да подписва договор.
    Не мисля, че частта за наркотиците беше нужна.

 • Някои хора имат проблем да разберат кога някой се изразява иронично. А предишният ми коментар беше провокиран от много яд, прочитайки изречението с договорите, за което публично се извинявам, много съм афектиран покрай тази простотия и малко ми трябва да се разпаля.
  Та да поясня пак за Наков (предполагам Светлин, едва ли ще е декана) – аз съм за, подкрепям те и винаги съм те защитавал пред хората които те плюят(предполагам, защото завиждат). Изказването ми горе беше иронично. Явно и ти си доста афектиран, щом не си го разбрал правилно, което е нормално всъщност.
  С двете ръце съм за това студентите да получат нещо повече и с двете ръце съм за това да извием ръцете на О. Наков и К.Веселинов по някакъв начин.
  Всякакви протести и подписки свързани с това ще бъдат подкрепени от мен и всички, които успея да обедя да дойдат, пък ако ще и да не са студенти на ТУ. Колкото повече – толкова повече.

  И още веднъж – civanov, извинявай!

  • izvinen si 🙂

 • Пичове, дано да се оправи работата в крайна сметка с курса. Студент съм във ФМИ, но записах курса. За мое съжаление, октомври ми беше напълно невъзможно да го посещавам и сега когато имам вече време виждам, че е отменен. Определено мога да кажа, че това е огромна загуба за всички записали – курсът изглеждаше много полезен и интересен.

  Сега относно тоя казус с договорите. Ходил съм във ФМИ на Шаблони и на Качествен програмен код и никога, повтарям НИКОГА не е имало намеци относно някакви договори и такива чудесии. Мога отговорно да ви заявя, че отношението беше абсолютно на ниво и професионално.

  Още веднъж ни го пожелавам, нещата да се оправят и ако има дори малък шанс да продължи курса, то това да стане 🙂

  Лек ден на всички и много усмивки.
  Владимир.

 • Тъй като до момента са проведени само 3 занятия на курса по Java EE, а две от тях – изцяло от мен, заставам с честната си дума, че по време на първото и третото занятие (на 09.10 и на 23.10) не е споменаван нито веднъж какъв да е договор, работа във фирма или нещо, задължаващо студентите да посещават курса и/или след това да влизат във финансово-юридически взаимоотношения с който и да било. Както Светлин Наков спомена няколко пъти: реален организатор в момента не е фирма, а БАРС, лекторите членуваме там и в качеството си на такива провеждаме занятията.

  Т.е. гарантирам с името си, че никоя фирма директно няма да се възползва от студентите след завършването на този курс без тяхно съгласие или разрешение. Напълно логично е самите студенти да започнат работа като софтуерни разработчици в края на курса, придобили необходимите качества и умения за целта. Ако това вече е незаконно – здраве му кажи.

  И последното нещо за личните данни. Студентите биват регистрирани на 2 места: на листа в залата на СС и онлайн през сайта. Тъй като лично съм правил регистрационната форма онлайн, старателно съм се погрижил полетата да бъдат следните: Имена, E-mail адрес, образование и референция за курса. Въздържал съм се от всякакви лични данни като адреси, ЕГН, мобилни телефони и прочие. Използваме екзистент-минимум на данните: имена на участниците, контакт посредством електронна поща и информация ‘кой откъде е’ и откъде идва информацията за курса (за да имаме яснота по какъв начин да промотираме следващите безплатни курсове и семинари).

  • Като човек, посещавал занятията досега, мога да потвърдя, че за договори въобще не е ставало дума в никоя част от тях.
   Също така искам да добавя, че е много полезно хора, с текущ опит в тази сфера да ти преподават.
   Надявам се нещата да се разрешат и курсът да продължи.

 • Моля всички, които пускат изказвания стил “жълт вестник” и използват вулгарни думи и изрази, да го правят на подходящи за целта места. Ето няколко предложения, където всеки може да напише “своите проблясъци” до насита:
  – Клуб “Програмисти” – http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=programers
  – Всичко за един лев – http://dreal.net/
  Този сайт е за интелигентни хора, които искат да се научат да програмират на Java и да си изкарват хляба с това, работейки като софтуерни инженери.

 • […] Скръбната новина за всички колеги, които посещаваха безплатните курсове по практическа разработка на софтуер за платформите Java EE (http://javaeecourse.devbg.org) и .NET Framework и ASP.NET (http://aspnetcourse.telerik.com), е че безплатните курсове бяха забранени от ръководството на ТУ-София с обяснението "защото така". Няма да коментирам с какво точно безплатното и доброволно обучение на студентите по съвременни софтуерни технологии и подготовката им за практическа работа в софтуерната индустрията пречи на Технически университет и на инженерното образование. По темата вече се изписаха стотици коментари и сред тях има мнения и на двете спорещи страни: http://javaeecourse.devbg.org/seminarat-za-dependency-injection-se-otmenq/. […]

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Dependency_injection#External_Links
  Чувал съм, че фокусът в обучението един инженер от ТУ не може да се базира на преходни и общодостъпни google-based познания, а към практически опит с по-фундаментални технологии.
  Кому е необходим семинар, за нещо толкова достъпно, което може да отшумее преди да завършите?

  Възпитаник на ТУ съм и успешно си изкарвам хляба с Java, Python и други такива *моди… 😉

 • […] неприятния инцидент с ТУ-София (вж. http://javaeecourse.devbg.org/seminarat-za-dependency-injection-se-otmenq/#comments) семинарът за Dependency Injection ще се проведе в Нов Български […]